Яку їжу варто спробувати в Японії? Що найчастіше продається в місцевих ресторанах?
Купуйте квитки до Японії заздалегідь
Японська кухня
Оскільки Японія - сезонна країна, ви можете спробувати щось нове майже в кожному місяці вашого перебування. Найбільше, з чим ви можете зіткнутися:
локшинасоба - гречана локшина, яку подають холодною влітку (дзару соба) або теплою взимку. Один з основних варіантів - каке соба (гречана локшина з бульйоном).
Локшинаудон - товста пшенична локшина жовтуватого кольору, що слугувала локшиною для соби.
Локшинарамен - суп рамен взагалі можна приготувати різними способами, локшина - це яєчна локшина в китайському стилі, але рамен настільки популярний в Японії, що місцеві жителі сприймають його як свій власний. Найважливіше в рамені - це бульйон, його виробництво зазвичай тримається в секреті, тому кожен раменний ресторан пропонує різний за смаком бульйон, навіть якщо це одна і та ж страва. Окрім бульйону та локшини, до складу рамен входять овочі та м'ясо, приготовані різними способами.
Гьоза - фаршировані мішечки з м'яса та овочів, приготовані на пару або смажені.
Темпура - овочі, морепродукти та риба, загорнуті в оболонку, схожу на три-обгортку, але в результаті виходить помітно хрусткіша.
Суші - переважно сира риба з рисом і водоростями. Типовий суші - це рулет з рису і м'яса, покритий водоростями і називається макі. Рис з рибою зверху - нігірі. Самі шматочки сирої риби називаються сашимі.
Натто - ферментовані соєві боби світло-коричневого кольору. Вони мають дуже різкий запах і типово сильний смак, іноземці часто навіть не можуть їх спробувати через сильний запах. Однак вони дуже корисні!
Бенто - ланч-бокс, в основному всього потроху. Зазвичай бенто купують на потяг або сінкадзен, їх продають прямо на платформах.
Сенбей - рисові крекери, вкриті соєвим соусом і водоростями, схожі на знаменитий "японський мікс".
Чаї - типовий зелений чай сенча, генмайча - зелений чай зі смаженим рисом, мугіча - ячмінний чай, порошковий чай матча з гіркуватим смаком, що використовується переважно в чайних церемоніях та як ароматизатор для солодощів тощо.
Алкоголь - саке - рисове вино, типовий японський алкоголь. Сьочу - японський солодкий картопляний спирт. Пиво - Асахі, Саппоро, Кірін, Єбісу, ...
Цукеркита солодощі - традиційні солодощі виготовляються з рисового борошна, крохмалю та солодких бобів анко.
Що не можна робити під час їжі
Не встромляйте палички в рис, а кладіть їх на тарілку. Палички встромляють у рис лише під час похоронних ритуалів.
Не встромляйте палички в суші, це дуже неввічливо. Якщо ви не знаєте, як користуватися паличками, суші прийнято їсти руками. З іншого боку, в Японії суші їдять руками справжні знавці та гурмани.
Не перекладайте їжу з палички на паличку, це нагадує інший буддійський похоронний ритуал - перебирання кісток.
Як їсти як місцеві
Харчуватися в місцевих ресторанах безпечно. Японські стандарти гігієни є одними з найвищих у світі.
Місцеві забігайлівки самообслуговування поширені повсюдно, де ви замовляєте в кіоску, розплачуєтесь карткою і отримуєте просту, але зазвичай смачну і, що найголовніше, дуже дешеву їжу.
Ці бістро дуже популярні серед японців для сніданків і вечерь.