Яку їжу варто спробувати в Болгарії? Що найчастіше продається в місцевих ресторанах?
Забронювати проживання зі сніданком
Болгарська кухня
Місцева кухня готується з місцевих продуктів з великою кількістю овочів і салатів. Страви, як правило, легкі. Основними м'ясними стравами є курка та риба.
Болгарська кухня вважається однією з найздоровіших в Європі.
Вважається, що велика частка овочів і молочних продуктів, які споживають болгари, є причиною їхнього довголіття.
Типові болгарські страви
Болгари стверджують, що "відкрили" йогурт у своїй країні, який вони називають kiselo mljako. Цей продукт містить особливі бактерії, які захищають організм від токсинів і навіть деяких видів раку. Ця особливість дійсно доступна лише в Болгарії. Крім того, тут існує велика традиція виноробства, і червоні вина, зокрема, є чудовими.
Рубанийсалат - основа - балканський сир. Він називається "сирен" і має злегка солодкуватий маслянистий смак. Інші інгредієнти - огірки, помідори і солодка цибуля, оливки і трохи заправки. Просто і смачно. Болгари починають свій основний прийом їжі з цієї страви (замість нашого супу).
Супи - в Болгарії вони часто є основною стравою, а деякі з них належать до болгарських національних страв. Типовими супами є:
- Bob čorba: Густий квасолевий суп,
- Tarator: холодний суп з кислого молока з кропом, огірками та горіхами
- Pilšeka supa: курячий суп,
- Ribena supa: рибний суп,
- Škembe čorba: суп з потрухів з перцем і невеликою кількістю молока.
Кефті і шашлики - в Болгарії м'ясо найчастіше їдять у вигляді фаршу і смажать на грилі.
Кефті - одна з найбільш традиційних дешевих страв, яку можна знайти абсолютно в кожному кіоску, фаст-фуді та ресторані. Це фактично класичні міні-тефтелі, в той час як кебабпчата (іноді також кебабче) - це м'ясні фрикадельки довгастої форми, дуже схожі на чевапчич.
Найпоширенішою спецією, яку використовують у фарші, є римський кмин або сатурайку. Кебаби часто продаються як швидка закуска в хлібі або булочці, а в ресторанах - переважно з картоплею.
Мусака - традиційна балканська страва. Це суміш м'ясного фаршу та овочів, таких як цибуля, часник, баклажани та помідори. Іноді з картоплею.
Баниця - класичний смачний пиріг, який можна знайти в кожній пекарні, характерний для Болгарії. Пиріг готується з листкового тіста, а його начинкою є смачний ароматний сир, вершки та білий йогурт.
Риба - як і в будь-якій прибережній країні, болгарські ресторани можуть похвалитися широким асортиментом морепродуктів. Серед найпопулярніших - морська скумбрія, дуже тонке філе чорноморської акули або оселедець на грилі.
Особливим делікатесом вважається маленька рибка кака, яка за смаком дуже схожа на сардини. Її смажать у клярі і зазвичай їдять після основної їжі або просто як чіпси чи попкорн.
Кашкавал - типовий болгарський твердий сир, що виготовляється як з коров'ячого, так і з овечого молока. Він походить з болгарських гір Рила та Пірин, але його ароматний смак відомий у всьому світі.
Напої
Що стосується безалкогольних напоїв, то болгари п'ють переважно мінеральну воду і дуже люблять пити чай під час або після їжі. Однак будьте обережні, якщо ви замовите чай у ресторані, вам автоматично принесуть місцевий трав'яний чай. Якщо ви хочете класичного чорного чаю, ви повинні чітко попросити "чорний чай".
Що стосується алкогольних напоїв, то місцеві жителі найбільше люблять пиво. Болгарське пиво досить непогане, а найвідоміші місцеві марки включають Zagorka, Ariana або Burgasko. Пиво з Чехії також дуже популярне в Болгарії.
Вино також є дуже хорошим болгарським продуктом. Сприятливий клімат і горбистий характер ландшафту створюють ідеальні умови для вирощування винограду. Вино в Болгарії також дуже дешеве, і ви можете купити пляшку хорошої якості приблизно за 3 євро.
Особливим напоєм є боза, який, ймовірно, походить з Туреччини, але також дуже популярний і тут. Це ферментований солодовий напій з густою консистенцією і злегка кислувато-солодким смаком. Вміст алкоголю становить близько 1%.
З міцних алкогольних напоїв, як правило, місцевими є наступні напої:
- Ракіє - походження цього спиртного напою, виготовленого з винограду, слив та інжиру, обговорюється в кількох балканських країнах, і, ймовірно, неможливо достовірно довести, звідки він насправді походить. У будь-якому випадку, це один з найпопулярніших видів міцного алкоголю в Болгарії,
- Мастика - анісовий напій, який повинен містити не менше 47% алкоголю. Його подають охолодженим.
Як харчуватися як місцевий
Місцеві жителі вважають за краще харчуватися в невеликих кіосках або маленьких ресторанчиках з пластиковими стільцями в садах за 4 євро.
Безумовно, найпоширеніша страва болгарського фаст-фуду - це "члабча і кебабча". Це фрикаделька, загорнута в булочку зі шматочком цибулі та огірка і полита томатним кетчупом. За смаком нагадує м'ясний рулет з сатаною.
Подібних кіосків і міні-ресторанів у Болгарії багато, і ви можете знайти їх у кожному великому селі. Однак на найбільших курортах Чорноморського узбережжя вони поступово поступаються місцем більш дорогим туристичним ресторанам, і ви зможете відчути справжню автентичну Болгарію тільки в мегаполісах Варна або Бургас, або на найменших курортах.